Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Το σύγχρονο ελληνικό "τραγούδι"

Ό,τι είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και ελληνικό, δε μπορεί να είναι αυθεντικό και ποιοτικό, γι'αυτό χρησιμοποιούνται εισαγωγικά!

Σε μια χώρα-θύμα των πολιτικών της, των Μ.Μ.Ε. της, γενικά του εαυτού της, η μουσική φαίνεται πως δεν έχει καμιά θέση... Για να το επιβεβαιώσει κανείς αυτό, δεν αρκεί παρά να ανοίξει την τηλεόρασή του, για να μη μιλήσουμε για το ραδιόφωνο!

Νέοι "καλλιτέχνες" που αντιγράφουν το πολυφορεμένο στυλ και ύφος προηγούμενων "καλλιτεχνών" αναλώνονται συνέχεια. Όποιος καταφέρει να βγάλει έναν "αξιόλογο" αριθμό δίσκων -ανεξάρτητα από τον ήχο που βγάζει!!!- θεωρείται πετυχημένος!!!

Κι έτσι ξεκινά μια λαμπρή καριέρα, η οποία φυσικά βασίζεται στην εικόνα (κοινωνικό image), κι όχι στον ήχο. Έτσι προκύπτουν πολυπράγμονες-πετυχημένοι σε όλους (!) τους τομείς: τραγουδιστές, ηθοποιοί, σταρ, πορνοστάρ, σταρ του σινεμά κι όλα τα συναφή, που εξασφαλίζουν δόξα (και ΦΥΣΙΚΑ) χρήμα!

Κι όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι ασχολούνται μαζί τους (=όλο και περισσότερους paparazzi πληρώνουν, για να τους φωτογραφίσουν "τυχαία" έξω από το σπίτι τους). Ασχολούνται βέβαια, με τη ζωή τους (ηλικία; ..κτλ), τα ρούχα τους(τί φοράνε; πόσο το αγόρασαν;), το σπίτι τους (πόσα τετραγωνικά; πόσο κάνει; σε ποιά περιοχή βρίσκεται;), την κοινωνική τους ζωή (με ποιούς μιλάνε; με ποιούς τσακώνονται;), τις εξόδους τους (πού βγαίνουν;), το ποτό τους (τί τρώνε; τί πίνουν;), τη σχέση τους (παντρεύονται; χωρίζουν;), το παιδί τους (...), το ΒΡΑΚΙ τους!!!

Κι αν για κάποιο λόγο για λίγο καιρό μείνουν στην αφάνεια ("μακριά από μας!"), φροντίζουν να ξεκινήσουν μια διαμάχη, σαν την πρόσφατη, φρέσκια-φρέσκια, μεταξύ της λατρεμένης μας Τζούλιας (της εθνικής πορνοστάρ) και της Άντζελας Δημητρίου (της εθνικής αοιδού)!

Ανοίγεις λοιπόν, την "τηλεορασίτσα σου" το μεσημεράκι (ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!) κι αντικρίζεις το νέο πρόβλημα που διατάραξε το Πανελλήνιο! Φτάνουμε στο σημείο να ρωτάμε (ως δημοσιογράφοι, ως κοινό) μια τραγουδίστρια αν έχει παρακολουθήσει μια συγκεκριμένη τσόντα! Και το χειρότερο είναι ότι αυτή πολύ σοβαρά απαντάει: "Πολύ προσεκτικά!"...
Γιατί ΒΕΒΑΙΑ, αυτή είναι η πιο κλασσική ερώτηση μιας συνηθισμένης συνέντευξης!

Κι έτσι ενημερώνεσαι πλήρως για τον τρόπο που αντέδρασε η Τζούλια, όταν η Άντζελα βγήκε στη σκηνή, για το πώς χαρακτήρισε η Άντζελα το Τζουλάκι μας (!), για την ψυχική οδύνη της Τζούλιας κτλ... Νιώθεις πλέον ολοκληρωμένος άνθρωπος!

Μπορείς να κοιμηθείς ήσυχος το βράδυ, να έχει λίγο suspence βρε αδερφέ, η ζωή σου, να έχεις κάτι να αγωνιάς και... -ευτυχώς, για κάποιους- να ξεχνάς και τα προβλήματα της χώρας και του κόσμου! Ποιό οικονομικό πρόβλημα, καλέ; Η Έλλη Κοκκίνου δήλωσε πρόσφατα ότι: "Δόξα τω Θεώ!" ...τη φετινή σεζόν έβγαλε πολλά χρήματα!..

Εκπληρώνουμε κάθε σκοπό της "τέχνης"! Το πιο τραγικό είναι ότι όλα αυτά τα θεωρούμε τέχνη!!! Αν βέβαια, το σκεφτεί κανείς, τέχνη είναι να βρίσκεις πάντα τρόπους να ανεβάζεις την τηλεθέασή σου προβάλλοντας νούμερα!

Ελλάς Ελλήνων καλλιτεχνών!
Έχουμε μπερδέψει το τραγούδι με την πορνεία! Την ομορφιά με την προστυχιά!

Συνεχίζουμε όμως, να βγάζουμε λεφτά! Δε βαριέσαι;...

mushroom

1 σχόλιο:

  1. Εγώ θα έλεγα να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Το ότι τη "σφραγίδα" στην ελληνική μουσική σκηνή την έχουν βάλει οι πολλοί και μη ποιοτικοί, δεν σημαίνει πως ο,τι είναι σύγχρονο και ελληνικό δεν είναι αυθεντικό και ποιοτικό. Υπάρχουν πάρα πάρα πόλλοι σύγχρονοι καλλιτέχνες που δεν μπερδεύουν το τραγούδι με την πορνεία αλλά αντίθετα το τιμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σίγουρα πολλά ξένα συγκροτήματα θα ζήλευαν τη δική μας μουσική. Το θέμα είναι να μην μένουμε σε ένα περιτύλιγμα , αλλά να αναζητούμε σε μεγαλύτερο βάθος , έτσι ωστε να μην καταλήγουμε σε γενικά και χωρίς βάση συμπεράσματα. Συμφωνώ οτι περνάμε μια περίοδο με κρίση σε πολλούς τομείς στη ζωή μας,αλλά αν δεν επαινέσουμε τα καλά πως περιμένουμε να ανθίσουν τα καλύτερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή